Kulturális és művészeti programok

Kulturális és művészeti programok 2019-04-14T07:29:16+00:00

2019-ben is képzőművészet a DUDIK-on

Az elmúlt években a DUDIK rendezvényein új színfoltot jelentett a zenei programok közé szőtt képzőművészeti események sora. Új művészeti médiumként megjelent a térinstalláció és a videoművészet, valamint a meghökkentő és teljesen új vizuális térélményt nyújtó video mapping (formázott vetített kép térelemekre). Ez a látvány és technikai megoldás az ezredforduló után lett népszerű a videó művészek körében. A VJ kultúra a művészet belső szakmai forradalmainak köszönhetően mára önálló műfajként virágzik.
A magyar fesztiválkultúra színes palettáján azok a rendezvények a legeredményesebbek, amelyek önálló arculattal bírnak és ki tudnak emelkedni az egyre sokasodó és népszerű fesztiválok közül. A különböző zenei és szórakoztató programok mellett önálló, de ezekhez jól illeszkedő művészeti ágként jelent meg a video mapping. A technika használható önálló művészeti alkotásként , vagy alkalmazott műfajként. A fesztivál ideje alatt elkülönített helyszínen mutathatjuk be a művészek video és fény munkáit. Lehetőséget szeretnénk biztosítani komplex vizuális terek élőbeni megjelenítésére, vagy már kész fényinstallációk kivitelezésére is. Az alkotók kiválasztása meghívásos rendszerű, számukra technikát és szakmai anyagot biztosítunk. A számítógépes VJ kultúra mellett teret engedünk más, kézműves, hagyományos, játékos eszközökkel operáló analóg fény-árnyék történetmesélésnek melyet kortárs alkotók adnak elő. (rögtönzött animációk, árnyjátékok, élőbáb, diavetítők, írásvetítők)
A fesztivál hangulathoz szeretnénk hozzátenni a helyi képzőművészek munkáit bemutató filmeket, diashow-kat. A „művész térnek” sajátos akusztikai környezetet teremtünk azzal, hogy helyi alkotók hanginstallációi lesznek halhatóak.